Kącik kuchenny ;)
Składniki:
Jasny biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 op. budyniu śmietankowego z cukrem
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 110 g kawy cappuccino o smaku śmietankowym
Ponadto:
- papier do pieczenia
Sposób przyrządzania ciasta kawowo-kokosowego:
Biszkopty:
- Blaszkę o długości 31 cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
- Białka ubić na sztywną pian. Nie przerywając ubijania dodawać cukier, żółtka, pozostałą mąkę z proszkiem.
- Wylać do foremki.
- Piec w temp. 175 stopni C. przez ok. 30-40 minut.
Placek kokosowy:
- Białka ubić z cukrem.
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
- Ciasto wylać do blaszki o wymiarach 24 x 40 cm.
- Piec 20 minut w temp. 180 stopni C.
Masa budyniowa:
- W szklance mleka rozpuścić mąke i budyń.
- Pozostałe mleko zagotować. Wlać wymieszane składniki, zagotować.
- Margarynę utrzeć. Dodawać po łyżce ostudzony budyń i kawę, ucierając.
Ciasto kawowo-kokosowe:
- Nasączony kakaowy biszkopt posmarować połową masy.
- Przykryć plackiem kokosowym.
- Posmarować częścią masy. Przykryć jasnym biszkoptem i rozsmarować pozostałą masę.
- Udekorować według uznania.
Smacznego ;)
~Aria
świetny przepis, a ciasto wygląda wybornie :)
OdpowiedzUsuńMmmm... ale smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpaulaspeace.blogspot.com ♥
mniam pychotka;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam P:)
Mmm, musiało być pyszne. *.*
OdpowiedzUsuń