sobota, 30 marca 2013

Przepis na ciasto kawowo-kokosowe

Kącik kuchenny ;)


Składniki:
Jasny biszkopt:
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
Placek kokosowy:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 op. budyniu śmietankowego z cukrem
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 110 g kawy cappuccino o smaku śmietankowym
Ponadto:
  • papier do pieczenia
Sposób przyrządzania ciasta kawowo-kokosowego:

Biszkopty:
  1. Blaszkę o długości 31 cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
  2. Białka ubić na sztywną pian. Nie przerywając ubijania dodawać cukier, żółtka, pozostałą mąkę z proszkiem.
  3. Wylać do foremki.
  4. Piec w temp. 175 stopni C. przez ok. 30-40 minut.
Placek kokosowy:
  1. Białka ubić z cukrem.
  2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
  3. Ciasto wylać do blaszki o wymiarach 24 x 40 cm.
  4. Piec 20 minut w temp. 180 stopni C.

Masa budyniowa:


  1. W szklance mleka rozpuścić mąke i budyń.
  2. Pozostałe mleko zagotować. Wlać wymieszane składniki, zagotować. 
  3. Margarynę utrzeć. Dodawać po łyżce ostudzony budyń i kawę, ucierając.
Ciasto kawowo-kokosowe:
  1. Nasączony kakaowy biszkopt posmarować połową masy.
  2. Przykryć plackiem kokosowym.
  3. Posmarować częścią masy. Przykryć jasnym biszkoptem i rozsmarować pozostałą masę.
  4. Udekorować według uznania.
Smacznego ;)



~Aria

4 komentarze:

  1. świetny przepis, a ciasto wygląda wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... ale smakowicie wygląda:)
    paulaspeace.blogspot.com ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam pychotka;)
    pozdrawiam P:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, musiało być pyszne. *.*

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy :*
Na pewno odwiedzimy Twojego bloga :)